Dulu Dijulang Kini Gelandangan, Akhirnya JKM Pahang Akan Lakukan Ini Pada Nya

JABATAN Kebajikan Masyarakat (JKM) Pahang akan bertemu bekas pemain bola sepak Johor FA, Anuar Arifin yang kini menjalani kehidupan gelandangan, dalam masa terdekat bagi mengenal pasti bentuk bantuan yang boleh dihulurkan.

Pengarahnya, Zulkhairi Zainol Abidin berkata, pihaknya mengambil maklum mengenai kehidupan sukar dilalui Anuar, 50, dan sudah mengarahkan pegawainya untuk menjalankan siasatan.

“Pegawai kita perlu bertemu dengannya dan siasat bantuan apa yang boleh diberikan. Bergantung kepada keadaan dia.

“Saya difahamkan dua anaknya tidak bersekolah, kita ambil maklum perkara itu,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, di Kuantan, hari ini.

Sabtu lalu, Harian Metro mendedahkan Anuar yang pernah menjulang Piala Malaysia dan Liga Divisi 1 bersama Johor FA pada 1991 kini menjalani kehidupan gelandangan, terpaksa menjadikan keretanya sebagai ‘kediaman’.

Beliau yang pernah menerima gaji RM6,000 pada era kegemilangannya bagaimanapun terpaksa bersara awal pada 1997 akibat kecederaan sebelum menjalani kehidupan susah akibat kegagalan menguruskan kewangan dengan baik.

Sementara itu, Anuar ketika dihubungi memaklumkan dia sedia bertemu dengan pihak JKM dan berharap beliau serta dua anaknya dapat dibantu.

“Alhamdulillah, baguslah kalau ada orang yang ingin bantu. Saya sedia jumpa mereka,” katanya.

Video Yang Berkaitan :

Menerusi artikel sebelumnya :

“Bila malam, saya akan bawa kereta di kawasan bawah jambatan atau kawasan parkir kereta untuk tidur. Duit harap ihsan kawan-kawan yang nak bagi,” katanya.

Anuar yang pernah menjalani latihan bersama skuad kebangsaan pada 1992, mengakui kegagalannya menyempurnakan tanggung jawab sebagai suami dan bapa menyebabkan rumah tangga yang dibina berakhir dengan perceraian pada 2012.

“Dua anak lelaki saya berusia 15 dan 17 tahun kini dijaga saudara dan mereka juga tidak bersekolah,” katanya.

Anuar yang memulakan kerjaya bola sepak bersama skuad Piala Presiden Terengganu pada 1985 berkata, faktor kecederaan kaki kanannya pada 1995 memaksa beliau bersara awal.

Katanya, kecederaan yang ‘menghantuinya’ itu menyebabkan dia tidak dapat bermain dengan cergas dan sering disisihkan pasukan sebelum mengambil keputusan untuk bersara pada 1997.

Beliau yang pernah menyarung jersi skuad Pahang, Terengganu, Sarawak dan Melaka selain mengecapi kejayaan manis bersama Johor FA pada 1991 memaklumkan, kini melakukan kerja sambilan dengan pendapatan harian yang tidak sampai RM30.

“Saya kerja tolong-tolong kawan di premis snuker, boleh untuk tampung duit makan harian selain kawan turut bantu hulurkan duit jika tahu saya tiada wang,” katanya.

Bekas pemain tengah itu mempunyai harapan besar sekiranya Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dapat membantu bekas pemain bola sepak yang kini hidup dalam keadaan daif sepertinya dengan mewujudkan pelbagai peluang menerusi pengalaman yang dimiliki mereka.

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja dan sila like share page Ariana Rose.

Sumber : Harian Metro

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*