Ini Ucapan Tun Mahathir Yang Ditunggu-Tunggu Seluruh Dunia Islam

Trump, Ratu Elizabeth kut0k sera ngan masj1d di N3w Z3aland

Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump mengutuk sera ngan dan pembun0han beramai-ramai di dua masj1d di N3w Z3aland, ketika solat Jumaat hari ini, sehingga meng0rbankan 49 orang.

Suspek utama, seorang lelaki kelahiran Australia berusia 28 tahun, didakwa menerbitkan ‘manifesto’ perkauman di media sosial sebelum melakukan sera ngan itu.

“ Saya amat bersimpati kepada rakyat N3w Z3aland, susulan sera ngan ke jam di dua masj1d itu. Seramai 49 orang mening gal dunia dalam keadaan yang tidak boleh diterima dengan ramai mngsa lain cedera.

“ Amerika Syarikat bersama New Zealand memberi sokongan dalam semua bentuk yang diperlukan. Semoga Tuhan merahmaati semua!” kata Trump di Twitter.

Ratu Elizabeth luah rasa sedih

Dalam pada itu di London, Ratu Elizabeth II berkata, beliau amat sedih dengan sera ngan itu.

“ Saya amat sedih dengan kejadian di Chr1stchurch hari ini. Dalam waktu tragik sebegini, saya mendoakan semua rakyat N3w Z3aland.

“ Saya dan Putera Philip mengucapkan takziah kepada keluarga dan rakan-rakan mngsa yang telah mening gal dunia,” katanya.

Ratu Elizabeth, 92, adalah pemerintah diraja tertua dan paling lama berkhidmat di dunia, beliau adalah ratu kepada 15 negara selain Britain termasuk Australia, Kanada dan N3w Z3aland.

Kali terakhir beliau berkunjung ke N3w Z3aland pada 2002 sempena sebahagian sambutan pemerintahannya yang ke-50.

Kegana san tidak mempunyai sempadan dan tiada jaminan kegana san tidak akan berlaku di negara ini atau di tempat lain kerana kumpulan yang terbabit boleh menyerang bila-bila masa.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, Malaysia bertuah kerana mempunyai pasukan perisik yang mantap dan mengetahui setiap tindak-tanduk pengganaas.

“ Tiada jaminan kegana san tidak berlaku di negara ini tetapi Malaysia bertuah kerana mempunyai pasukan risikan yang bagus.

“Mereka (perisik) tahu siapa peng ganas dan pergerakan mereka (pengga nas). Kita juga sudah menahan sebahagian daripada kumpulan terbabit dan mendidik mereka semula,”

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyerahkan kad keahlian Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) kepada lapan wakil rakyat Sabah di Putrajaya, hari ini.

Dr Mahathir berkata, cara terbaik untuk melawan kega nasan adalah dengan mengetahui punca kenapa kegana san itu berlaku.

“ Saya sebenarnya sudah menulis surat kepada Perdana Menteri England bahawa kita tidak boleh lawan kega nasan seperti perang konvensional,” katanya.

Dr Mahathir mengulas insiden kega nasan terhadap jemaah di dua masj1d di Chr1stchurch, N3w Z3aland, pada jam 1.40 tengah hari tadi (waktu tempatan).

Dalam kejadian berkenaan, 49 maut manakala lebih 20 lagi cedera apabila seorang pen3mbak melepaskan t3mbakan rambang di dua masj1d yang penuh sesak menjelang solat Jumaat.

Sementara itu, mengenai lawatan beliau ke kawasan kejadian pembuangan sisa toksik di Pasir Gudang, Johor, Dr Mahathir berkata, beliau berpuas hati dengan pengendalian yang dilakukan di sana.

“ Secara keseluruhannya saya menganggap kerja pengendalian di sana sangat baik dan tidak ada sebab untuk umumkan sebarang kecemasan,” katanya.

sumber: gnews

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*