Jika kerusi tak cukup, biar rakyat buat pilihan, Khalid Samad Bersuara

PARLIMEN perlu dibubarkan jika parti komponen Pakatan Harapan (PH) tidak cukup kerusi untuk menubuhkan kerajaan.

Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad berkata, kerajaan PH mendapat mandat rakyat untuk mentadbir ketika Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu.

“PH membentuk kerajaan dengan mandat rakyat dan jika kerusi tidak cukup, biarlah rakyat yang membuat pilihan, siapa kerajaan yang mereka mahu. Jangan khianati rakyat.

“Buat masa sekarang, saya akan terus menjalankan tugas sehingga keadaan dapat ditentukan sama ada kerajaan PH kekal atau bertukar,” katanya ketika hadir di Majlis Perasmian Program Publisiti dan Penyertaan Awam Rancangan Kawasan Khas Persisiran Pantai Port Dickson, hari ini.

Turut hadir, Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun.

Khalid berkata, beliau berharap agar Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat dilantik sebagai Perdana Menteri yang kelapan selepas peletakan jawatan Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Walaupun Tun (Dr Mahathir) sudah pun menghantar surat peletakan jawatan sebagai Perdana Menteri, tetapi bergantung kepada persetujuan Yang di-Pertuan Agong.

“Bagi saya tiada isu ‘kerajaan pintu belakang’. Jalan terbaik adalah pembubaran Parlimen. Biar rakyat yang tentukan. Rakyat tidak perlu bimbang, kerajaan masih berfungsi,” katanya.

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja.

Sumber: Harian Metro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*