Pemilik taman hidupan liar diseret dan diserang oleh seekor singa di Afrika Selatan

PEMILIK TAMAN HIDUPAN LIAR SECARA KEJAM DISERET OLEH SEEKOR SINGA DI HADAPAN PENGUNJUNG YANG MENJERIT SETELAH DIA MEMASUKI KANDANG HAIWAN ITU.

Mike Hodge, seorang ekspatriat British berusia 67 tahun, dikejarkan ke hospital dengan kecederaan pada leher dan rahang selepas insiden mengejutkan yang sempat dirakam di Afrika Selatan.

Gambar-gambar menunjukkan Encik Hodge masih mampu tersenyum di atas katil hospitalnya walaupun dalam keadaan cedera, dengan seorang rakan memberitahu The Sun bahawa beliau sedang pulih dari pengalaman dramatik.

Video serangan itu, yang direkodkan di Marakele Predator Park, Afrika Selatan, menunjukkan Mr Hodge memasuki kandang singa itu.

‘Mike dan salah seorang rangers agak bimbang tentang bau di kandang yang mengganggu salah satu singa dan telah memasuki pintu masuk kandang untuk melihat apa yang menyebabkannya,’ sahabat beliau memberitahu The Sun.

‘Dia bukannya seorang yang tidak kenal dengan singa dan tahu bagaimana untuk berinteraksi dengan mereka tetapi dengan jelas ada sesuatu yang tidak kena’.

Pengunjung yang menonton kejadian itu merasa ketakutan ketika singa tersebut mula mengejarnya di pintu masuk besi – di taman tersebut yang terletak sembilan kilometer dari Thabazimbi.

Pengunjung menjerit ketika Hodges diseret oleh singa itu. Kuku singa yang mencengkam telah membuatkan Hodges lemah longlai dalam cengkamannya.

Singa menyeret Hodges lebih jauh ke dalam kandang, ke dalam semak dan pengunjung menjerit untuk mendapatkan bantuan.

diserang oleh seekor singa di Afrika Selatan

diserang oleh seekor singa di Afrika Selatan

diserang oleh seekor singa di Afrika Selatan

Tapak hidupan liar mereka ini mempunyai lebih daripada sedozen singa besar, termasuk singa putih, cheetah dan dua harimau Bengal.

Para pengunjung boleh menginap di khemah safari dan setiap malam mereka ‘akan dapat mendengar ngauman singa, hyenas ketawa dan serigala memanggil’.

Khemah dilengkapi dengan katil double atau single, dan masing-masing mempunyai bilik mandi en-suite dengan shower, seperti yang dipetik dari web mereka.

diserang oleh seekor singa di Afrika Selatan

Video itu mencetuskan perdebatan di media sosial, dengan beberapa netizen mengkritik lelaki itu kerana memasuki kandang.

Seorang netizen mempersoalkan mengapa dia perlu memaksa diri begitu dekat dengan singa tersebut.

‘Why was he inside the enclosure? That’s insane!’ Claire Allen menulis.

Satu lagi mengulas bagaimana singa itu hanya bertindak mengikut naluri haiwannya.

Debbie Wagner berkata: ‘So sad that the lion is only doing what comes naturally to him.

‘Set him free, where he deserves to be.’

Sumber : Mulutmasin.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*