Video 10 Kehebatan Dan Khasiat Buah Manjakani Yang Ramai Tak Tahu.

Acap kali kita digembar-gemburkan dengan khasiat manjakani yang kononnya mampu mengecut dan mengetatkan 0rgan int1m kaum wanita. Namun sedarkah kita bahawa khasiat manjakani bukan terbatas kepada tahap itu sahaja.

Manjakani atau dikenali juga dengan nama majuphal (dalam perubatan tradisi India), Mazu, Turkish gall di timur tengah dan pelbagai nama lain lagi biasanya diperoleh dari pokok Aleppo oak (Quercus infectoria).

Dikatakan bahawa manjakani bukanlah sejenis buah. Ia sebenarnya terhasil apabila sejenis serangga penyengat ‘gall wasp’ menyuntik larvanya ke batang lembut tumbuhan Quercus infectoria. Tindak balas dari tumbuhan menghasilkan bengkakan seperti tumor yang berisi nutrisi dan juga memberikan perlindungan untuk pertumbuhan larva. Apabila bahagian bengkakan (gall) ini kering dan mengeras, ia dipanggil manjakani!

Manjakani kaya dengan asid gallic dan terbitannya (contohnya gallotannic acid). Tiada kajian terperinci yang benar-benar sahih secara saintifik menunjukkan manjakani mampu menguruskan badan dan membantu pengecutan rahim.

Namun, kandungan asid gallic dalam manjakani mungkin sedikit memberi kesan kerana asid gallic dikenali sebagai perencat enzim carbonic anhydrase yang lemah. Perencatan enzim ini menyebabkan aktiviti diuresis berlaku dan mengurangi penyerapan kembali air ke dalam tubuh di bu4h p1nggang. Akibat dari pembuangan air inilah yang memungkinkan ibu-ibu kehilangan air dan secara tidak langsung mengalami penyusutan berat badan.

10 KHASIAT DAN KEHEBATAN MANJAKANI..
Banyak khasiatnya yang kita boleh perolehi daripada biji manjakani ini. Antara khasiat hebatnya ialah;

1) Meremajakan Wajah – Manjakani bersifat antioksidan yang baik untuk mencantikkan kulit wajah di samping melambatkan proses penua4n. Ia juga merawat kulit kering dan berm1nyak.

2) Merawat J3raw4t – Bijian ini bukan sahaja baik untuk melambatkan proses penuaan, bahkan serbuknya juga boleh digunakan sebagai masker untuk merawat penyakit kulit dan juga j3raw4t.

3) Memelihara Al4t Sul1t Wan1ta

Majakani dapat membersihkan bakteria di kawasan 0rgan int1m wanita. Khasiatnya sangat bagus untuk mengatasi keput1h4n. Manjakani mengandungi tannin yang bagus untuk meng3t4tkan otot vag1n4, vitamin A dan C, kalsium, protein, serta mengandungi elemen astringent untuk membasmi bakteria penyebab keput1han. Khasiat lain yang didambakan oleh kaum wanita adalah untuk menambah ‘kerap4tan’ dan menjadikan lubang vag1n4 lebih anj4l terutamanya bagi wanita selepas bersal1n.

4) Mencegah Bau Yang Tidak Diingini

Cuci vag1n4 dengan air rebusan manjakani dan sirih untuk membasmi bakteria dan kuman yang mengakibatkan bau yang tidak enak pada 0rgan int1m. Mengurangkan Lendiran Pada M1$$ V- Kandungan Astringen yang terdapat dalam manjakani dikatakan mampu membersihkan lebihan dar4h ha1d dan n1fas pada 0rgan int1m wanita yang menyebabkan bau yang kurang enak.

Sebagai Perancang Kehamilan – Majakani sudah tidak asing lagi di kalangan wanita yang sudah berumahtangga. Meskipun buah majakani sendiri mempunyai khasiat untuk menyembuhkan luka, namun jika ia diolah semula fungsinya dapat mencegah kehamilan.

5) Mencegah K4ns3r P4yud4r4 Dan K4ns3r Rahim

Antioksidan dalam buah manjakani boleh mencegah k4ns3r bu4h d4d4, k4ns3r rahim dan fibro1d (cyst).

Mengencangkan P4yud4r4

Ia telah digunakan sebagai herba pengetatan p4yud4r4 sejak umur. Minum air rebusan manajakani boleh membantu mengencangkan p4yud4r4 yang k3ndur.

6) Melawaskan Pembuangan dan Rawatan Buasir

Disebabkan manjakani mempunyai serat makanan, ia dapat membantu melancarkan pembuangan air besar. Vitamin dan zat serta karbohidrat dan protein yang terkandung mampu meningkatkan kesihatan anda. Selain itu, ia juga dikatakan dapat membantu dalam merawat buasir.

7) Mengekalkan Penglihatan Mata

Astringen terbukti dapat meningkatkan daya penglihatan yang jelas.

Buah majakani berkhasiat untuk membersihkan bakteria di kawasan 0rgan int1m kewanitaan. Selain itu ia sangat bagus untuk mengatasi cairan berlebihan di kawasan vag1n4 dan membasmi bakteria yang menjadi penyebab keputihan.

8) Rawatan Ulser Mulut

Manjakani telah digunakan untuk merawat ulser mulut kerana sifat astringennya. Ia menyembuhkan ulser mulut dengan serta-merta. Caranya dengan merendamkan manjakani itu di dalam air selama beberapa saat kemudian gosokkan pada permukaan keras atau batu dengan sedikit air. Ia akan membentuk pes dan sapukannya pada tempat yang sakit untuk melegakan segera.

9) Meningkatkan Daya Ketahanan

Di India, ekstrak manjakani telah digunakan dalam bidang perawatan sejak dari bayi lagi. Caranya, jadikan manjakani itu sebagai pes kemudian tampalkan bersama dengan herba lain seperti Haritaki, buah pala dan Isamu. Dalam bahasa Tamil, orang menyebutnya sebagai Urai Marundhu. Ia membantu meningkatkan daya ketahanan kanak-kanak dan menjadikan mereka lebih sihat.

Kadang kala ia dipanggang dan diasah menjadi serbuk untuk dijadikan sebagai minuman bagi menggantikan kopi.

10) Meningkatkan Ken1km4tan S3ksu4l

Buah manjakani berfungsi sebagai ubat herba yang dapat membantu kekentalan 0rg4n int1m wanita. Khasiat buah manjakani bukan saja dapat dirasakan oleh kaum hawa, tetapi secara tidak langsung ia juga membantu k3pu4san sang suami ketika melakukan hubung4n s3k$.

LANGKAH BERJAGA-JAGA BAGI PENGGUNAAN MANJAKANI

Walaupun biji manjakani ini bagus digunakan dalam dunia perubatan dan kecantikan, namun ia tetap mempunyai kesan sampngannya jika pengambilannya melebihi kadar yang sepatutnya.

Anda harus mula menggunakannya pada dos yang kecil. Penggunaan dalam dos tinggi dan berpanjangan akan memberi kesan kepada penyakit Anemia. Sebolehnya jangan menggunakannya semasa hamil kerana berkemungkinan besar boleh menyebabkan k3gugur4n.

Jom lihat video penuh dibawah :

Sumber: cun.my

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*